Teamontwikkeling

Ontdek de zingeving van het team?

Is het genoeg om een groep mensen bij elkaar te brengen, de functies te verdelen, een missie en visie te formuleren en uiteraard de doelstellingen die daarbij horen? Zeker niet. Teams zijn namelijk ook systemen en binnen een groter geheel zijn ze bijna altijd ook subsysteem. Zingeving inbrengen zorgt ervoor dat 'bezieling' een plek krijgt. Een bezield team is in staat om de uitdagingen die er zijn op zowel grotere schaal (maatschappij, markt, organisatie) als ook kleinere schaal (individuele teamleden) aan te gaan. Op deze manier kan het team haar rol  beter pakken. Alle teamleden zullen ervaren dat ze, door te werken in en met het team, hun eigen zingeving zich manifesteert. Het team helpt op deze manier het individu en het individu het team om vorm te geven wat ook vorm moet krijgen. Het werken aan doelstellingen, resultaten, kwaliteitscriteria etc. sluit daarmee meer aan bij datgene wat de individuele teamleden in hun eigen leven willen realiseren. Een grotere intrinsieke motivatie is niet mogelijk.

Hoe pakken we dit aan?

De eerste stap naar zingeving in een team begint met de vraag:" Wat betekent zingeving in jouw leven en hoe breng je dit in in het team?" Een tweede vraag is:" wat heb jij nodig van het team om te kunnen werken aan jouw zingeving?" In een teambijeenkomst begeleid ik het proces waarin deze vragen beantwoord worden. Beantwoording heeft vaak langer nodig, maar primair gaat het hierbij ook veel meer om de reis dan het resultaat. Afhankelijk van uw doelstellingen met het team worden in dit proces teambijeenkomsten afgewisseld met individuele gesprekken. Het team leert zelf werken met de aangereikte aanpak waardoor bezieling keer op keer geactiveerd wordt.

Het 'hart' van deze aanpak wordt altijd gevormd door het 'ophalen' van innerlijke beelden bij het team. Dit doen we o.a. door een systeemopstelling of andere actieve werkvormen waardoor allereerst zichtbaar wordt wat er (echt) speelt. Om vervolgens met die informatie interventies te doen die het team de richting op laat bewegen die ook nodig wordt geacht. 

De rol van de teamleider?

De rol van de teamleider is tweeledig. Het belangrijkste voor u is dat u open moet staan voor uw eigen persoonlijke ontwikkeling. Wat kwetsbaarheid wordt genoemd is in feite een ego-gerelateerde term voor raakbaarheid. Als leider moet u open en daarmee raakbaar zijn. Hiermee laat u zien dat ook u als spiritueel wezen in deze wereld te leren heeft om uw lessen te pakken. Dit noemen we voorbeeldgedrag. Het andere belangrijke punt is dat u, naast dat u deelnemer onder de deelnemers bent, ook de leiding neemt in dit proces. U moet in staat zijn de individuele processen van uw medewerkers te bundelen binnen het proces van het team. Dit vraagt veel van u. U heeft externe gedrevenheid (=wordingsdrang) te koppelen aan innerlijke rust (=Zijnsstraling). Dat zal niet de hele tijd lukken, sterker nog uw route is net zo 'hobbelig' als van ieder ander. En toch moet u het voortouw nemen. Ik ondersteun u in dit 'stevige' én verrijkend proces.

 

Waarvoor kunt u bij mij terecht?

Onderstaand vindt u de thema's waar ik de afgelopen 28 jaar veel voor ben gevraagd:

  • teams met een grote uitdaging;
  • vliegende start van projectteams;
  • hoog ziekteverzuim in team;
  • spanning/stress/conflicten in team;
  • mismatch leiding-team;
  • eilandvorming (hoge entropie);
  • twee of meerdere bloedgroepen in een team;
  • reorganisatie/reshuffeling team;
  • staat uw vraag er niet bij, maar spreekt mijn aanpak u aan, bel of mail me.

Wat anderen zeggen over mijn aanpak bij teamontwikkeling...

Lieske van Boggelen
teammanager/GGD Gelderland-zuid
“Ik heb met Jack een dag georganiseerd in het kader van teamontwikkeling. Het was echt een succes! Iedereen was met een goed, voldaan gevoel naar huis gegaan. Er waren zelfs collega's die aangaven dat dit de eerste keer was dat ze echt iets aan teamcoaching gehad hadden. Waar ze Jack om waarderen is zijn rust, humor en vermogen om de vinger op de zere plek te leggen, en mensen op een hele respectvolle manier te confronteren, die veilig aanvoelt. Ik ben het helemaal met ze eens!
Guido Maas
senior HR manager/ Straumann
“Jack is warm, respectvol en professioneel. Hij analyseert haarscherp en is eerlijk in zijn feedback. Kan hem van harte aanbevelen voor sessies waarin groepsdynamiek verstoord is geraakt. Zijn diagnose is spot on. Het heeft mij het inzicht gegeven nieuwe stappen in mijn loopbaan te moeten zetten.”
Maarten Dirkes
Investment director/ Cire invest
“Jack is een echte 'verbinder' die mensen en teams/organisaties leert te vertrouwen op de kracht van ieders 'zelf' als basis voor (gezamenlijk) succes. Dat doet hij met humor, bevlogenheid en een zeer hoge mate van kundigheid. Zowel als mijn persoonlijke coach en als begeleider van het projectteam voor het Net op Zee project Hollandse Kust (Zuid) van TenneT in de belangrijke opstartfase was het super om met hem te werken. ”
Paul Vos
Contractmanager Technisch Beheer/ Kuijpers
“In 2014 heb ik Jack ontmoet en leren kennen. Ik was ingehuurd als hoofd algemene techniek van een ziekenhuis in een periode dat er van alles aan de hand was en dat professionele hulp nodig was. Jack heeft het voor elkaar gekregen om inzichtelijk te maken welke persoonlijkheden verscholen gingen in functionarissen. Door de sessies met Jack zijn we een veel hechter team geworden en is er een hele veilige omgeving ontstaan waarin de teamleden vooral zichzelf konden zijn. Jack bedankt! ”
Jos Merx
Directeur marketing & commercie/ P5COM
“In 2 organisaties die ik heb mogen aansturen heeft Jack zowel individuen als teams begeleid in persoonlijke en onderlinge vraagstukken. Jack combineert een Limburgse warmte met een Hollands doorpakken. En is daardoor succesvol. Ik zou hem zo weer in zetten.”
Edwin Ernste
country manager/A-gas
“In de afgelopen jaren heb ik zeer prettig kunnen en mogen werken met Jack. Binnen ons bedrijf heeft Jack de coaching verzorgd van een aantal van onze medewerkers en heeft ons daarnaast in teamontwikkeling begeleid. De grote kracht van Jack is dat hij in staat is om mensen te helpen bewuster te worden van hun eigen kracht.
Hierbij richt hij zich op een aantal niveau's (mentaal, emotioneel en fysiek). Door zijn open werkwijze, de fysieke oefeningen en dat hij mensen letterlijk leert om te luisteren naar hun eigen kracht is Jack binnen ons bedrijf uitstekend geslaagd om mensen grote stappen te laten zetten. Jack is een uiterst gedreven en betrokken persoonlijkheid die veel energie steekt in het daadwerkelijk op 'weg' helpen van mensen. Dit altijd op basis van alle open- en eerlijkheid. ”
Harm Wiertz
ondernemer bestuurder/ Wiertz Family BV
“Binnen een snel groeiende organisatie is het voor medewerkers niet altijd eenvoudig om het tempo bij te benen. Plots kijken mensen naar beneden en krijgen hoogtevrees. Of ze kijken omhoog en durven niet verder te gaan. Zo ontstaat er zowel voor de organisatie als voor de medewerker een lastige situatie. Jack wist op zijn eigen, innemende en authentieke wijze organisatie en medewerkers de juiste weg te wijzen. Soms een uiteenlopende weg. Tot welzijn van alle betrokkenen.”
Harrie Janssen
trainer coach/IJgenweisz
“Jack heeft zowel mijzelf als medewerkers gecoached. Zijn sterke kracht als coach ligt in het feit dat je mentaal bewust wordt van je eigen sterktes EN dat je door middel van fysieke oefeningen je eigen sterktes ook voelt. Door die combinatie beklijft alles veel beter dan bij gewone teamcoaching.”
Frank Becker
manager marketing & sales/DJI
“Ik wilde dat mijn medewerkers zelf verantwoording namen voor het werkoverleg; van voorbereiding tot uitvoering incl. voorzitterschap. Jack heeft 6 medewerkers (mbo niveau) getraind en gecoached om dit te bereiken. In de praktijk werkte het voor 5 van de 6 uitstekend en de betrokken medewerkers werden ook op ander gebied meer assertief, professioneler in houding en gedrag en een voorbeeld voor anderen.”
Aad Peters
interim HR manager/Visco Teepak
“Jack ken ik al heel lang. Een uiterst prettige persoonlijkheid die op de juiste manier intermenselijke relaties weer in het goede spoor weet te krijgen. Zowel als groep als individu. Een scherpe blik, een juiste interventie en zover ik weet altijd met respect en warmte. Daarnaast is hij in staat om iedereen op het juiste level aan te spreken en schroomt niet om een erg duidelijke spiegel in zijn handen te nemen.”
Floor van Dorresteijn
Projectmedewerker/adviseur Empaction
“Jack laat zien dat het bij teamsport draait om het gehele team. Tijdens zijn prestatie en motivatie workshop aan ons team hebben wij geleerd om op een andere manier met elkaar om te gaan. Hoewel één dag veel te kort was voor alles wat Jack te vertellen had zijn we er samen sterker uit gekomen. Bedankt daarvoor”
Maurice Koeken
beleidsadviseur/ Zuyderland Thuiszorg BV
“Als geen ander weet Jack jou en jouw team te prikkelen. Hij zorgt voor reuring en vertaalt theoretische modellen op geheel eigen wijze naar de praktijk. Op die manier brengt hij de dynamiek, energie, frustraties, krachten en beperkingen binnen een team aan het licht. Om er vervolgens in gezamenlijkheid mee aan de slag te gaan. Van (niet) goed naar beter.”