Over mij

Jacobus Marie Franciscus Paul (een hele mond vol dus)

Over mij

"Vertel eens wat over jezelf", is zo'n uitnodiging waar ik nooit zo goed raad mee weet. Want waar moet je beginnen en waar moet je eindigen? Een mensenleven is zoveel meer dan hetgeen wij ervan onthouden.

Ik ben geboren in 1961 in Schinveld (Zuid-Limburg) en vernoemd naar mijn opa van vaders kant. Alle eerstgeboren jongens werden naar opa vernoemd. Jacobus, Jacob Jansen. Mijn opa stierf op 69 jarige leeftijd aan ‘stoflongen’, een aandoening opgelopen door meer dan 25 jaar ondergronds werken in de mijnbouw. Hij gaf zijn leven letterlijk bij het delven van brandstof. Ik was 11 jaar oud.

Rond mijn 46e levensjaar besefte ik dat opa mijn innerlijke maatstaf was van 'een goed mens'. Onbewust vergeleek ik mezelf met hem en daarin schoot ik altijd tekort. Hoezeer ik mijn best ook deed, het was nooit goed genoeg. Mijn gedrevenheid is absoluut voor een deel 'pijn en schuld' gerelateerd. Dat besef bracht niet meteen verandering. Daarvoor moest een lange weg worden bewandeld. Hoewel er nog genoeg 'werk aan de (mijn) winkel' is, ben ik nu tevreden. Ik heb veel geleerd, me veel eigen gemaakt en ben goed in wat ik doe. Dat inzicht geeft vertrouwen en rust.

In 1996 ben ik gestart als coach. In eerste instantie vooral gericht op communicatie en gedrag. In de loop van de jaren specialiseerde ik me in complexere vraagstukken, zowel psychologisch, relationeel en organisatiedynamiek. Ik ben opgeleid tot systemisch coach (Bert Hellinger instituut), hypnotherapeut (OMNI), Rots & Water trainer en in 2020 gecertificeerd Havening practitioner (zie www.jackjansen.nu). Daarnaast heb ik Shin-Do, Jungiaanse psychologie en, in een ver verleden, REIKI I en II gedaan. In de ruim 28 jaar dat ik werk als coach, trainer en sinds 2018 ook als hypnotherapeut, heb ik honderden mensen mogen ondersteunen en begeleiden in hun proces. Ik geef trainingen, verzorg opstellingendagen (zie agenda) en word gevraagd als spreker, supervisor en columnist. In 2017 en 2020 zijn mijn eerste twee boeken verschenen. Ik werk nu aan mijn derde boek. Het leven is mij goed gezind.

Samen met mijn lieve vrouw woon ik in Nijmegen. We hebben 4 volwassen kinderen, 2 kleinkinderen en een schat van een hond.

Ik hoop je te ontmoeten.