Over mij

Jacobus Marie Franciscus Paul (een hele mond vol dus)

Over mij

"Vertel eens wat over jezelf", is zo'n uitnodiging waar ik nooit zo goed raad mee weet. Want waar moet je beginnen en waar moet je eindigen? Een mensenleven is zoveel meer dan hetgeen wij ervan onthouden.

Over Jack Jansen

Ik ben geboren in 1961 in Schinveld (Zuid-Limburg) en vernoemd naar mijn opa, de vader van mijn vader. Alle eerstgeboren jongens werden naar opa vernoemd. Jacobus, Jacob Jansen. Mijn opa stierf op zijn 69e, ik was 11 jaar oud, aan stoflongen. Hij had meer dan 25 jaar ondergronds in de mijn gewerkt. Hij heeft letterlijk zijn leven gegeven om brandstof boven de grond te krijgen. 

Het moet zo rond mijn 46e zijn geweest dat ik ging beseffen dat opa mijn innerlijke maatstaf was voor 'een goed mens'. Onbewust vergeleek ik mezelf met hem en daarin schoot ik altijd tekort. Hoezeer ik mijn best ook deed, het was nooit goed genoeg. Mijn drive en gedrevenheid zijn absoluut voor een deel 'pijn en schuld' gerelateerd. Met het besef kwam niet meteen de verandering. Daarvoor moest een lange weg worden afgelegd. En alhoewel er nog genoeg 'werk aan de/mijn winkel' is, ben ik nu content. Ik heb het goed gedaan. Ik heb veel geleerd, heb me veel eigen gemaakt en ben goed in wat ik doe. Dat inzicht geeft rust en vertrouwen.

In 1996 ben ik gestart als coach. In eerste instantie vooral gericht op communicatie en gedrag. In de loop van de jaren ben ik mij gaan specialiseren in complexere vraagstukken, zowel psychologisch als relationeel. Ik ben opgeleid als systemisch coach (organisatie- en familiesystemen/Bert Hellinger instituut), Jungiaanse psychologie, Rots&Water-trainer en LIFO licentiehouder (gedragsstijlen). In de dik 27 jaar dat ik werk als coach en trainer, heb ik honderden mensen en meer dan 70 teams mogen ondersteunen in hun proces. Ik word gevraagd als spreker, supervisor en columnist. In 2017 is mijn eerste boek verschenen, in 2020 mijn 2e. Ik werk aan een derde. In 2018 heb ik de opleiding (OMNI) tot hypnotherapeut afgerond, in 2020 tot gecertificeerd Havening practitioner (zie www.jackjansen.NU). Het leven is mij goed gezind.

Samen met mijn lieve vrouw woon ik in Nijmegen. We hebben 4 volwassen kinderen en een schat van een hond.

Ik hoop je te ontmoeten.