Systemische Coaching

Welke invloed heeft het systeem op jou?

Wat is systemische coaching?

Het woord zegt het al, de coaching richt zich op de dynamiek in het systeem en wat dit met jou heeft gedaan en wellicht nog steeds doet. Het systeem is het grotere sociale geheel, de organisatie en/of het team, waarvan jij deel uit maakt. Wat gebeurt daar en welke impact heeft dat op jou? Wat doe jij waardoor gebeurt wat er gebeurt? En dan niet vanuit schuld, maar louter vanuit het besef dat jij aandeel hebt in de ontstane situatie. Welke gedragsmatige reflex vertoon jij bij rust en welke bij onrust of conflict?

Bij systemische coaching gaan we kijken naar de impact van het systeem op jou. Welke plek neem jij in in het systeem? Wat wordt op die plek van jou gevraagd? Mag alles er zijn? Is er balans in het geven en nemen? Wat maakt de interactie binnen het systeem zichtbaar? En waar heeft dat toe geleid?

Wat doen we?

Jij komt met een vraag, worsteling, probleem of hoe je het ook noemt. We gaan hierover in gesprek en stellen daarbij het systeem op m.b.v. een tafelopstelling of vloerankers. Jouw innerlijke beeld van de ‘situatie’ wordt hierdoor duidelijk.  Onderdrukte emoties en gedachten kunnen zich dan eindelijk tonen. Voor jou wordt daarmee heel erg duidelijk waar je worsteling of strijd vandaan komt. Hierdoor ontstaat er ruimte in jou. En in deze ruimte kun jij vanuit je vrije wil weer keuzes maken die beter bij jou passen. Ook kijken we naar je familiesysteem, je gezin van herkomst, om te ontdekken wat jouw fundament is van je persoonlijkheid. Om dit gedragsmatig in kaart te brengen, vraag ik je om de LIFO vragenlijst in te vullen. LIFO is een gedragsmodel. Door dit te doen, krijg je heel snel inzichten. En het is deze bewustwording die het jou mogelijk maakt jouw potentieel te benutten. Je zult je kans op succes en/of geluk aanzienlijk vergroten.

 

Wat mag je verwachten?

Doordat we een innerlijk beeld de ruimte geven zich te tonen, wordt het ook duidelijk voor jou. Dat klinkt wellicht vreemd, maar dat heeft er alles mee te maken dat ook jij onprettige ervaringen hebt verdrongen of dusdanig vertaald dat je er mee ‘kon leven’. Hieruit zijn gedragspatronen ontstaan. Door een opstelling van jouw innerlijke beeld van het systeem wordt het voor jou zelf duidelijk en ga je de situatie waarin je zit en daarmee jezelf beter begrijpen. Dit begrijpen gaat over het algemeen gepaard met het zichtbaar krijgen van blokkades en/of ‘blinde vlekken’. Je krijgt beter zicht op jouw plek in het systeem en de impact die deze plek op je heeft gehad.

Allereerst zal je meer rust ervaren doordat iets wat mogelijk al veel langer bij jou speelde, zich eindelijk kan tonen. Afhankelijk van jouw vraag, kan dat voor het moment al voldoende zijn. Indien meer nodig is kan in normaal (waak)bewustzijn of als je daar voor openstaat, in hypnose bekrachtiging van het ‘nieuwe’ innerlijke beeld plaatsvinden. (zie voor hypnose: www.jackjansen.NU/hypnotherapie)

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Systemische coaching leent zich voor ieder vraagstuk waarvan jij het vermoeden hebt dat het gerelateerd is aan het organisatie- en/of familiesysteem. Vraagstukken waar ik het meest voor wordt gevraagd:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen, lage zelfwaardering;
 • Structureel gevoel van onrust of onveiligheid;
 • Overprestatie (perfectionisme);
 • Onderprestatie (mismatch functie-individu);
 • Faalangst;
 • Lage assertiviteit;
 • Burn-out of onderweg naar;
 • Relationele problematiek (conflicten);
 • Stress (overprikkeling);
 • Niet bij ‘het gevoel’ kunnen komen (onder-prikkeling);
 • Leiderschapsvraagstukken;

Staat jouw vraag er niet bij, maar spreekt hetgeen ik schrijf je wel aan? Bel of mail me gewoon even. Je hoort dan van mij of ik wel of niet iets voor je kan doen.


 

 

Wat anderen zeggen over mij als systemische coach...

Klaudia Malecka-Kolodziejska
Team Leader HR Service /DNV GL
“The aim was to improve my effectivness of work through coaching.... I was quite sceptical but the results that I got literaly changed my life. Jack has helped me to understand how important in who we are is the system where we were raised. By system I mean all external factos influencing us: family relations, history and culture of a company. I started to the see the picture of myself I have in mind and how I handle emotions. I learned that energy management is a critical aspect of our life stablity. Every situation, every person and emotion that we feel (regardless wheather positive or negative) consumes energy and we need to spend it wisely. I could list more and more but the most important is that  not only my business but first and foremost private life improved significantly. I will definetly reach out to Jack in the future and strongly recommend you to work with him”
Gerard Wegh (in memoriam)
Hoofd Personeel & Organisatie/ COOP Supermarkten
“Coop werkt al een aantal jaren samen met TopResults tot grote tevredenheid.
Jack coacht op verzoek onze medewerkers om ze te helpen met hun uitdaging, hun dilemma, hun vraag.
Jack doet dit op zijn specifieke eigen wijze.
Deze persoonlijke benadering wordt van alle kanten zeer op prijs gesteld.
En wat natuurlijk ook telt is dat ze geholpen worden naar de volgende fase.”
Marieke Dirks
project manager offshore NL/TenneT
“Jack is voor mij een zeer inspirerende coach geweest. Met een benadering gericht op gevoel en spiritualiteit wist hij de juiste snaar te raken om mijn persoonlijke ontwikkeling een nieuwe impuls te geven. Zijn energie, openheid en humor vormden de basis om iedere keer weer uit te kijken naar de coachings-sessies! ”
Mieke Franssen
cluster directeur verpleeghuiszorg/ MeanderGroep
“Jack kwam op mijn pad bij een nieuwe uitdaging in de verpleeghuiszorg. Hij is open, nodigt uit tot het formuleren van je eigen vraag. Hij is een uitstekend coach om mensen in een dynamische organisatie inzicht te geven in dat wat je als medewerker doet en datgene wat de organisatie vraagt. Balans brengen in dit vraagstuk voor medewerkers heeft mooie resultaten voor medewerkers persoonlijk opgeleverd met een direct merkbaar resultaat voor de organisatie. Dit soort van processen die nodig zijn om te veranderen begeleidt hij met humor, intelligentie maar vooral oprechte aandacht voor de ander, dit geeft vertrouwen. Hij werkt met korte trajecten, waarna de keuze aan de opdrachtgever voor het vervolg, vaak bleek dat het korte traject al voldoende beweging heeft gegenereerd.”
Jef Houtepen
lecturer logistics & ICT/ Breda University of Applied sciences
“Jack heeft mij op een prettige maar vooral kundige manier naar een punt gebracht vanwaar ik de inzichten kreeg die het voor mij mogelijk maakte de volgende stappen te zetten.”
Ralph Vis
directeur/ ABEL Talent en Jong Select
“Jack is een prima personal coach, maar zorg wel dat je klaar bent om in de spiegel te kijken voordat je hem inhuurt, want hij kan als geen ander je met jezelf confronteren!”
Annemarie van Meurs
Procescoordinator/HAN VDO
“Jack heeft mij een maand of vijf gecoacht en ik kan hem van harte aanbevelen! Jack is erg betrokken en heeft veel kennis en ervaring die hij praktisch toepast in zijn menselijke en inspirerende manier van coachen. Door het vertrouwen dat hij geeft, weet hij goed tot de kern door te dringen; soms confronterend, maar wel leerzaam en met een positief resultaat. Bedankt Jack! ”
Anuschka van Creij
Manager medische en paramedische dienst/Dichterbij
“Ik was al enthousiast over de coachende rol van Jack. Sterke punten van Jack vind ik zijn authenticiteit, zijn combinatie van kwetsbaarheid en stevigheid en zijn visie op de (samen)werking van (/binnen) een organisatie. Met veel plezier heb ik vervolgens ook het boek “Homo reflectus” van Jack Jansen gelezen. Een mooie uiteenzetting van waar zelfvertrouwen uit bestaat en hoe het ontstaat. Er wordt een boeiende link gelegd naar het non-dualisme. De maatschappelijke vertaling is een prachtige aanvulling en ik denk tegelijkertijd dat dit een deel 2 waardig was geweest ;) Het boek is heel verhalend geschreven waardoor het makkelijk en prettig leest. Voor iedereen die van de zelfreflectie is levert dit boek mooie invalshoeken op en zeker de moeite van het lezen waard! ”
Richard Verhart
Manager Global HR projects/DNV GL
“Toen ik op zoek was naar een coach om mijn persoonlijke effectiviteit te verbeteren, kwam ik in contact met Jack. In vergelijking met de andere potentiële coaches viel Jack in positieve zin op omdat hij geen vastomlijnd plan had, maar uitging van de situatie op dat moment en mijn coachingsbehoefte. Dat leek mij de beste aanpak - al was het even spannend in het begin - en het heeft ontzettend goed uitgepakt. Jack heeft mij veel inzicht gegeven in mijn eigen handelen in bepaalde situaties, waardoor ik nu veel beter in staat ben om mijn eigen valkuilen te herkennen en daar naar te handelen. Jack helpt, verduidelijkt, confronteert en steunt. Altijd vanuit een vertrouwensbasis en met een situationele theoretische achtergrond. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar zonder Jack had ik nooit zo snel zulke grote stappen in de juiste richting kunnen zetten. ”
Pieter Veenstra
Operationeel directeur consultancy/ HOTflo Company
“Jack heeft mij enige tijd begeleid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Zijn benadering is confronterend als het moet maar altijd respectvol. Hij heeft me geleerd dat je niet altijd harder maar vooral slimmer moet werken om je doelen te bereiken”