Wat is teamontwikkeling?
Het woord zegt het al, ontwikkeling oftewel groei van het team. Maar wat is dan een team? Is het genoeg om een groep mensen bij elkaar te brengen, de functies te verdelen, een missie en visie te formuleren en uiteraard de doelstellingen die daarbij horen? Zeker niet. Vaak wordt teamontwikkeling benaderd vanuit semi-sportterminologie: presteren, targets, winnen, samen, daadkracht etc. En voor de goede orde, daar is niets mis mee. En toch kan deze aanpak onvoldoende danwel te eendimensionaal zijn voor het vraagstuk waar je als team voor staat c.q. mee kampt. Teams zijn namelijk ook systemen en binnen een groter geheel zijn ze bijna altijd ook subsysteem. Door op een systemische manier te kijken naar teams ontvangen we totaal andere informatie. Informatie die mogelijk kan ondersneeuwen in zgn. teambuilding-programma's.
Hoe verhoudt een team zich t.o.v. het grotere geheel waar het onderdeel van is? Wat krijgt geen plek in het team? Wat maakt ziekteverzuim eigenlijk duidelijk in het kader van de balans tussen 'geven' en 'nemen'? Of wat moet er in het team afsterven waardoor het 'nieuwe leven' kan ontstaan? Dit zijn systemische vragen die door gesteld te worden al een (enorme) verandering teweeg brengen in het team. Vergelijk het maar met je eigen leven, pas als alles ten volste er mag zijn ontstaat de vrijheid waarin talent zich kan ontplooiien. Zo is dat ook bij teams.
Wat doen we?
Voordat we wat dan ook doen met het team, hebben jij (als leidinggevende) en ik eerst een uitgebreide intake waarbij we middels een tafelopstelling het team en de relevante omgeving als systeem neerzetten. Met deze informatie gaan we aan de slag waardoor de echte vraag, worsteling of problematiek meteen duidelijk wordt. Daarna gaan we op een organische manier met het gehele team aan de slag. Een halve dag, dag of 2-daagse. Dat wat zich te ontwikkelen heeft in het team, ontwikkelt zich dan op dat moment. Dat vraagt om durf en vertrouwen van jou als leider. Jij laat op zo'n moment de sturing los en neemt gewoon deel. Je bent tenslotte onderdeel van het team en daarmee van het systeem. Soms moet er een wat completer programma of traject worden uitgewerkt omdat de thematiek te gelaagd en/of complex is. Samen met het team werken we dit programma dan uit. Het moet hun programma zijn.
Het 'hart' van deze aanpak wordt altijd gevormd door het 'ophalen' van innerlijke beelden bij het team. Dit doen we o.a. door een systeemopstelling of andere actieve werkvormen waardoor allereerst zichtbaar wordt wat er (echt) speelt. Om vervolgens met die informatie interventies te doen die het team de richting op laten bewegen die ook nodig wordt geacht. Van mij mag je verwachten dat ik jou feedback geef op jouw leiderschap in relatie tot de beweging die het team te maken heeft. Ik werk graag met leiders of leidinggevenden die zich openstellen voor hun eigen groei.
Wat mag je verwachten?
Wat je van mij mag verwachten? Een hele hoop en dat is niet om op te scheppen. Teams zijn organismen, levende wezens die bij tijd en wijle een strakke en toch ook milde aanpak nodig hebben om weer op koers te geraken of om (nog) beter te kunnen functioneren. Dat vraagt 'oog en oor' voor de dynamiek die gaande is in een team. Vanaf mijn jeugd, en dat is echt al lang geleden, maak ik onderdeel uit van teams. Hierin had/heb ik steevast de rol van 'verbinder' en 'blootlegger'. De afgelopen 23 jaar heb ik professioneel met tientallen teams gewerkt. Eerst vanuit het prestatie-perspectief (ik heb een topsport achtergrond) en jaren later vanuit het systemische perspectief. Ik krijg altijd boven water wat er speelt doordat ik een manier heb ontwikkeld die de thematiek 'vroeg of laat' naar boven brengt. Altijd met geduld, maar wel recht op de informatie af. Ik laat ieder altijd in zijn/haar waarde en respecteer ten volste dat wat er is. Het is deze erkenning van het systeem waardoor informatie naar boven komt. Met die informatie kunnen de interventies worden gedaan die nodig zijn voor een goede werking van het systeem.
In mijn masterclasses 'Systemisch kijken naar Organisaties' leid ik leidinggevenden/managers op in deze aanpak. Zie hiervoor mijn agenda.
Wat is teamontwikkeling zeker niet?
Het moet toch maar een keer gezegd. Paintballen, barbequen, 'creatief met kurk', is geen teamontwikkeling. Misschien leuk, maar het zet geen zoden aan de dijk. Dat geldt ook voor veel teambuildingprogramma's. Te voorgeprogrammeerd, te zeer wishful thinking. Mensen werken wel mee op zo'n dag, ze passen zich altijd wel aan aan datgene wat op dat moment door de hierarchie of de heersende mores wordt gevraagd. Maar dat is louter om niet 'buiten de boot' te vallen op zo'n dag of bij een dergelijke activiteit. Ook gebeurt het meer dan eens dat 'medewerkers' op 'cursus' moeten en de leidinggevenden door afwezigheid schitteren. Systemisch maakt dat meteen duidelijk wat er aan de hand is. Van mij mag je verwachten dat ik je wijs op dat wat werkt en dat wat louter de suggestie wekt te werken. Je huurt me tenslotte in om effect met je team te resulteren. En ja, altijd respectvol.
Waarvoor kun je bij mij terecht?
Onderstaand vind je de thema's waar ik de afgelopen 26 jaar veel voor ben gevraagd:
- teams met een grote uitdaging;
- vliegende start van projectteams;
- hoog ziekteverzuim in team;
- spanning/stress/conflicten in team;
- mismatch leiding-team;
- eilandvorming (hoge entropie);
- twee of meerdere bloedgroepen in een team;
- reorganisatie/reshuffeling team;
- staat je vraag er niet bij, maar spreekt mijn aanpak je aan, bel of mail me.