Ambitie is de voedingsbodem voor teleurstelling, maar wie ben jij zonder ambitie?
In 1978 werd ik benaderd om bij Roda JC te komen voetballen. Ik was 17 jaar en een droom ging in vervulling. De droom van profvoetballer, volle stadions, het spelletje spelen op het hoogste niveau. Een jaar later kreeg ik een uitnodiging van de KNVB voor een proeftraining bij het Nederlands Elftal onder 19 jaar..en ik ben niet gegaan. Ik maakte een rationele afweging en koos ervoor om op de dag van die proeftraining, 28 augustus 1979 (zoiets vergeet je dus nooit!), naar een introductiedag te gaan van de HEAO.
Vier jaar later was ook de droom van profvoetballer voorbij. Ik maakte weer een rationele afweging en verkoos een maatschappelijke carrière (wat dat ook mag betekenen) boven het profcontract wat me werd aangeboden.

Ik had hele hoge ambities maar was bang dat ik het toch niet zou halen. Ik was bang dat ik zou falen, bang voor het pijnlijke gevoel van teleurstelling.

Na militaire dienst, dat had je toen nog, begon ik als intercedent. Ik werd al snel manager (ik was 24 en nog erg groen) en vervolgens regiomanager, commercieel manager en commercieel directeur. Ik was 32 en had het doel wat ik had gesteld toen ik aan mijn maatschappelijke carrière begon, gerealiseerd. En ik was doodongelukkig..

In 1996 besloot ik, met veel bravoure en knikkende knieën, om voor mezelf te beginnen. De naam voor mijn nieuwe bedrijf bedacht ik op een camping in Frankrijk. We zijn nu dik 21 jaar verder en het is goed gegaan. Ik heb meer dan 500 mensen van divers pluimage in coaching gehad, heb meer dan 90 teams mogen begeleiden, trainingen gegeven, gastcolleges gegeven, als spreker mogen optreden, ben als supervisor gevraagd.
En soms liep ik vast, maakte fouten, stelde mensen teleur. Tot 2 keer toe was ik bijna door mijn financiële reserves heen en kwam net voor het zinken toch weer boven drijven.

Eén ding blijft als constante factor. De les die ik heb geleerd om als voetballer de top te willen halen en het uiteindelijk toch niet durfde: erken je angsten, koester je ambitie, doe alles wat nodig is om deze te realiseren en leer omgaan met teleurstellingen.
Hoe is het leven jou gezind? Welke ambities koester jij? Welke topprestatie verwacht jij van jouw team? Graag kom ik hierover met je in gesprek. Kan ik jou inspireren tot échte prestatie?